Skip links

Co można zrobić z maślanki?

Maślanka to produkt mleczny o charakterystycznym, lekko kwaśnym smaku, który może być wykorzystany na wiele sposobów w kuchni. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się to zwykłym napojem, to w rzeczywistości ma wiele zalet żywieniowych i zdrowotnych. Wiele osób lubi pić maślankę, ale nie zdaje sobie sprawy z jej potencjału kulinarnego. W tym artykule przyjrzymy się różnym sposobom na wykorzystanie maślanki w kuchni, aby stworzyć pyszne dania, które zachwycą całą rodzinę. Dowiesz się, jak przygotować zdrowe i smaczne przekąski, dania główne, desery i napoje z użyciem maślanki.

Co można zrobić z maślanki?

Zapraszamy do odkrywania nowych pomysłów kulinarnych z wykorzystaniem tego smacznego produktu mlecznego. Mamy nadzieję że spodobają się Wam nasze pomysły na kreatywne wykorzystanie maślanki.

Ciasto z cytryną na maślance

To ciasto z maślanką ma gęsty, wilgotny kruszonkę i mnóstwo cytrynowego aromatu, który przebija się przez bogactwo. Zrób je na popołudniową kawę lub na letni piknik.

Przepis na ciasto cytryną na maślance

125g masła, plus ekstra na blachę
200g zwykłej mąki, plus ekstra do posypania
¼ łyżki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
200g złotego cukru pudru
4 cytryny, drobno starte (zachowaj trochę na wierzch, jeśli chcesz)
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej, lekko ubite
100ml maślanki, temperatura pokojowa
½ cytryny, wyciśnięty sok

Syrop

50g cukru kryształ
2 duże cytryny, wyciśnięty sok (użyj cytryn, które zostały pozbawione skórki)

Do lukru

150g cukru pudru, przesianego
2-3 łyżki soku z cytryny

KROK 1

Rozgrzej piekarnik do 180C. Wysmaruj masłem i oprósz mąką formę o wymiarach 22 x 11 x 7cm. Przesiej mąkę ze szczyptą soli, wodorowęglanem sody i proszkiem do pieczenia. Ubij masło i cukier, aż będą blade i puszyste, a następnie dodaj skórkę z cytryny. Stopniowo dodawać jajka po trochu, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wymieszaj maślankę z sokiem z cytryny. Mąkę wmieszaj do ciasta, na przemian z maślanką i mieszanką cytrynową.

KROK 2

Przenieś ciasto do formy i piecz przez 40-45 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty. Odstaw na 10 minut, a następnie wyłóż na druciany stojak do chłodzenia z tacą pod spodem. Ustaw ciasto prawą stroną do góry.

KROK 3

Aby zrobić syrop, umieść składniki w małym rondelku i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Nakłuj ciasto na całej powierzchni szpikulcem, a następnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, powoli polej je syropem. Pozostaw do ostygnięcia.

KROK 4

Do cukru pudru stopniowo dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie rzadki, włóż go do lodówki na około 10 minut – nie chcesz, aby zastygł, chcesz jedynie, aby stał się nieco twardszy. Wylej lub rozprowadź lukier na torcie (kawałki, które spływają po bokach, zostaną złapane przez tacę pod stojakiem do chłodzenia). Lukier nie będzie twardy, ale przed podaniem pozostaw go do lekkiego zastygnięcia.

Proste podpłomyki z maślanki

Te podpłomyki są idealne do każdego dania jednogarnkowego Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy je przygotować na początku dnia i podgrzać przed podaniem.

Przepis na podpłomyki

350g mąki
½ łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
85g masła
karton maślanki

KROK 1

Rozgrzej piekarnik do 220C. W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Dodaj masło, pokrojone na małe kawałki i rozcieraj opuszkami palców, aż masa będzie przypominać drobną bułkę tartą.

KROK 2

Dolej maślankę i lekko i szybko wymieszaj, aby powstało miękkie ciasto. Bardzo krótko zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 2 cm i kroimy na szesnaście pięciocentymetrowych kółek.

KROK 3

Ułóż na blasze (nie trzeba smarować) w niewielkich odstępach od siebie i piecz przez 12-15 minut, do wyrośnięcia i uzyskania jasnozłotego koloru.

Co zrobić z maślanki po zrobieniu masła?

Maślanka, którą otrzymujemy po wykonaniu domowego masła, może być wykorzystana na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów na to, co zrobić z maślanką po zrobieniu masła:

  1. Napój orzeźwiający – po prostu wypij ją w postaci zimnego napoju, możesz dodać do niej trochę cukru lub miodu, aby zniwelować kwaśny smak.
  2. Domowe sery – maślanka jest doskonałym składnikiem do wytwarzania serów, na przykład twarogu, ricotty lub kefiru.
  3. Domowe pieczywo – dodanie maślanki do ciasta na chleb, bułki lub inne pieczywo, sprawia, że wypieki stają się bardziej miękkie i puszyste.
  4. Sałatki i sosy – dodanie maślanki do sosu sałatkowego, tzatziki lub innych sosów, nadaje im kremowej konsystencji i łtemudzi ostrość innych składników.
  5. Desery – użyj maślanki do przygotowania ciasta, deserów na bazie jogurtu, kremów, puddingu lub lody.
  6. Kwaśnica – maślanka może być wykorzystana do przygotowania kwaśnicy, tradycyjnego polskiego dania z kiszonej kapusty.
  7. Smażone potrawy – maślanka może być użyta jako składnik marynaty do mięsa lub jako panierka do smażonych potraw.

Co można zrobić z maślanki truskawkowej?

Maślanka truskawkowa to smaczny i zdrowy napój mleczny, który może być używany do różnych celów kulinarnych. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na to, co można zrobić z maślanki truskawkowej:

  1. Smoothie truskawkowe z maślanką – Wystarczy zmiksować maślankę truskawkową z ulubionymi owocami i lodem, aby uzyskać pyszne i orzeźwiające smoothie. Można dodać banany, jtemudy, mango, kiwi lub inne owoce.
  2. Truskawkowe mleczko ryżowe – Do gotowego mleczka ryżowego dodać maślankę truskawkową i dokładnie wymieszać. To pyszna alternatywa dla tradycyjnego mleka ryżowego.
  3. Mus truskawkowy z maślanką – Wymieszać truskawki, cukier i maślankę truskawkową, a następnie zmiksować w blenderze. Dodać galaretkę truskawkową i ostudzić w lodówce, aby uzyskać pyszny i lekki mus.
  4. Ciasto truskawkowe z maślanką – Maślanka truskawkowa może zastąpić mleko w ciastach i innych wypiekach. Przygotuj ciasto z mąki, jajek, cukru i innych składników, a następnie wymieszaj z maślanką truskawkową i truskawkami. Upiecz w piekarniku i polać lukrem.
  5. Truskawkowe lody z maślanką – Wymieszaj maślankę truskawkową z cukrem i truskawkami, a następnie umieść w lodówce na kilka godzin. Po ostudzeniu przelać do maszyny do lodów i przygotować pyszne i orzeźwiające lody.
Korzystamy z plików cookies żeby zapewnić Ci najlepszą jakość, ok?