Każdy kto gotuje w domu wie że wielokrotnie przygotowaliśmy za dużo kilku składników lub części potraw z którą nie wiemy co zrobić a żal nam żeby się zmarnowało. To dotyczy często również ryżu. Więc co zrobić i jak wykorzystać pozostałości ryżu żeby było pysznie?
Co zrobić z resztek ryżu
Ryż nadaje się do spożycia przez długi okres po ugotowaniu, ale nie powinieneś czekać, aż się zestarzeją cze zeschną, aby zacząć działać. W przypadku ryżu, istnieje wiele sposobów na przekształcenie resztek w pyszne danie dodatkowe lub główne. Kuchnie na całym świecie wykorzystują ryż na wiele pysznych sposobów. Możliwości są nieskończone, ale ta lista pozwoli Ci znaleźć wiele kreatywnych sposobów na wykorzystanie gotowanego ryżu. Większość z tych pomysłów jest szybka w przygotowaniu i sprawi, że będziesz najedzony/a w krótkim czasie. Czas zabrać się za gotowanie.
Wykorzystaj resztki ryżu, aby zjeść coś pikantnego
Dodawanie ostrych przypraw i sosów do potraw może zmienić zwykły posiłek w smakowite doświadczenie, ale uważaj żeby nie przesadzić z ostrością. Nie każdy chce się pocić podczas jedzenia obiadu. Jeśli masz ochotę na coś, co daje mocnego kopa skali Scoville’a, a jednocześnie chcesz zachować nienaruszone kubki smakowe, musisz rozważyć połączenie swojego dania z czymś neutralnym, takim jak resztki ryżu.
Kapsaicyna jest cząsteczką, która tworzy mrowiący aromat i smak pikantnych potraw. Zazwyczaj najlepsze rzeczy do jedzenia to oleiste i tłuste pokarmy, które mogą łączyć się z kapsaicyną. Inna opcja? Skrobia, taka jak ryż. Wczorajszy ryż stał się nieco bardziej wilgotny podczas swojego pobytu w lodówce, co czyni go idealnym połączeniem dla tego typu jedzenia. Niezależnie od tego, czy jest podawany obok stir fry czy curry, skrobia ryżu doda chłodzące wykończenie do gorącego i pikantnego posiłku.
Zrób smażony ryż
Jest bardzo niewiele potraw, które stają się lepsze jak wykorzystasz do nich resztki, w tym przypadku jest inaczej. W rzeczywistości, wiele przepisów na smażony ryż wymaga użycia w nich ryżu, który jest już ugotowany, idealnie czyż nie? Dając ryżowi czas na odpoczynek w lodówce, czynisz cuda i zbliżasz się do tej specjalnej, pożądanej chrupiącej tekstury.
Niezależnie od tego, czy użyjesz krewetek, kurczaka, czy zwykłych warzyw, resztki ryżu to bilet do doskonałego domowego smażonego ryżu. Pamiętaj, że ryż powinien być schłodzony, ponieważ ciepły, dopiero co ugotowany ryż uwalnia wilgoć podczas smażenia. Jeśli szukasz niedrogiego domowego posiłku, który smakuje podobnie jak ulubione chińskie jedzenie na wynos, właśnie go znalazłeś/aś!
Wymieszaj ryż z zupą
Zrobienie zupy nigdy nie jest złym pomysłem, to pomysł na szybkie i syte jedzenie dla domowników oraz… wykorzystanie resztek. Gorąca talerz zawsze się przyda, gdy będziesz głodny, a jest to łatwa do wykonania opcja zarówno dla początkującego kucharza domowego, jak i doświadczonego szefa kuchni.
Oto kilka inspiracji na zupy z resztkami ugotowanego ryżu. Potrzebujesz czegoś, co rozgrzeje twój żołądek? Kurczak i zupa ryżowa zrobi sztuczkę. Szukasz czegoś pełnego odważnych smaków? Podaj gałkę ryżu wprost do miski parującego gumbo z kurczaka i kiełbasy. Oprócz robienia mięsnych zup, ryż może dodać białka do twoich wegetariańskich i wegańskich przepisów na zupę. Dodaj trochę ryżu do prawie każdej zupy, twoje kubki smakowe na pewno będą ci wdzięczne.
Podaj ryż jako deser
Resztki ryżu w mniemaniu wielu z nas niekoniecznie muszą mieć „potencjał na deser”, nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o słodkie przysmaki, które łatwo zrobić w domu i w dodatku można go zrobić z resztek ryżu to właśnie pudding ryżowy. Pudding ryżowy to prosta przekąska, która w pełni wykorzystuje wcześniejsze wysiłki kulinarne, nie wymagając przy tym dużo pracy.
Jeśli chodzi o proces przygotowania puddingu ryżowego, niewiele rzeczy może pójść nie tak, a większość składników prawdopodobnie znajduje się już w Twojej kuchni i lodówce. Kubeczek śmietany, tyle cukru ile lubisz, odrobina cynamonu i bon appétit! Twoja rodzina na pewno będzie zadowolona. Ponadto, domowy pudding ryżowy z pewnością będzie zdrowy i pyyyszny!
Zmień resztki ryżu we włoską przystawkę
Włosi mają inne doskonałe zastosowania dla wcześniej przygotowanego ryżu, a te dania są gotowane w sposób, który większość z nas zna bardzo dobrze. Smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe są powszechnym jedzeniem ulicznym we Włoszech. Istnieje kilka różnych stylów gotowania tych chrupiących potraw, ale bez względu na to, który z nich wypróbujesz, Twoje resztki ryżu zawojują Twoje podniebienie.
Dwa najbardziej popularne przepisy na smażone kulki ryżowe znane są jako suppli i arancini. Suppli jest często spotykany w wąskich alejkach Rzymu i jest nieco prostszy niż arancini. Jest też mniejsze. W środku suppli znajduje się grudka mozzarelli, która następnie jest szczelnie zawinięta w kulkę ryżu. Obtoczone w mące, a następnie wrzucone do oleju.
Proces przygotowania arancini jest podobny, ale nadzienie jest inne. Arancini nadal ma ser i ryż, ale zawiera również szereg innych składników, a składniki często zależą od kucharza. Od mielonego mięsa do prosciutto do warzyw, arancini występuje w wielu stylach i tylko jednym smaku: pysznym!
To na tyle. Mamy nadzieję że daliśmy Wam kilka pomysłów na pyszne przepisy z wykorzystaniem wczorajszego, ugotowanego ryżu!