Te małe warzywa w kształcie kapusty smakują doskonale w wielu różnych stylach i sposobach przygotowania. Zrób game-changera czyli idealne i pyszne danie z brukselką dzięki poniższym przepisom – wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, jak szybko przekształcą Twoje dzieci w miłośników brukselki!
Brukselka pieczona w boczku
Jednym z najprostszych i najbardziej znanych sposobów przyrządzania warzyw krzyżowych jest pieczenie do lekkiego skarmelizowania i dodanie bekonu. Nawet dzieci pokochają brukselkę pieczoną w boczku, która świetnie komponuje się z każdym mięsnym lub wegetariańskim daniem głównym.
Sałatka z ciecierzycy i brukselki z dressingiem tahini
Ta zdrowa, bogata w białko sałatka z ciecierzycy i brukselki z dressingiem tahini jest świetna jako lekki lunch lub jako dodatek do dania głównego. Jasny, orzechowy dressing tahini i cytrynowy pięknie uzupełnia chrupiące, lekko gorzkie surowe kiełki. Zrób dodatkowy dressing, aby zachować go w lodówce do wykorzystania w kolejnych sałatkach.
Zupa krem z brukselki
Zupa krem z brukselki smakuje orzechowo i kremowo nawet bez nabiału. Pieczenie brukselki z aromatami nadaje zupie głęboki, bogaty smak umami. Możesz również dodać mleko lub śmietanę, aby uzyskać dodatkową aksamitną teksturę. Podawaj ją jako przystawkę do eleganckiego obiadu lub dodaj obfity pełnoziarnisty chleb i posypkę z ostrego sera, aby uzyskać lekki posiłek.
Jednogarnkowe danie – udka z kurczaka, gruszki i brukselka
Upieczone uda z kurczaka trafiają na patelnię wraz z kiełkami, gruszkami i boczkiem, tworząc prosty posiłek, który możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Wybierz udka z kością i skórą, aby uzyskać soczyste, soczyste mięso i podaj udka z kurczaka, gruszki i brukselkę z zieloną sałatką liściastą.
Szybka poszarpana brukselka z boczkiem
Zamiast rozpalać piekarnik i czekać aż brukselka powoli się upiecze, pokrój ją w cienkie plasterki i podsmaż na kuchence. Chrupiący bekon, czosnek i sok z cytryny dodają mnóstwo aromatu tej szybkiej, rozdrobnionej brukselce.
Brukselka pieczona w occie balsamicznym
Ocet balsamiczny podkreśla słodycz pieczonej, lekko karmelizowanej brukselki w tym daniu, które na pewno spodoba się Twoim gościom. Ten wegetariański, wegański i bezglutenowy przepis łtemudzi charakterystyczną dla brukselki goryczkę. Zrób dużą porcję brukselki pieczonej w occie balsamicznym na przyjęcie lub na imprezę rodzinną i obserwuj jak Twoim bliscy zajadają się tym pysznym daniem!
Jak widać jest kilka sposobów jak kreatywnie wykorzystać brukselkę a to tylko kilka przepisów, które wpadły nam do głowy „na szybko”. Nie bójcie się brukselki, ona jest pyszna!